Skolebesøk i utkantstrøk

Palmarejo2Noen mil utenfor sentrum av hovedstaden Santo Domingo ligger Palmarejo. Det er en batey, et område som opprinnelig var bosted for arbeiderne på sukkermarkene. I dag bor det hovedsakelig etterkommere etter haitiere i bateyene, som vi anser som slumområder med svært enkle hus, blikkskur og hvor innbyggerne lever for svært lite penger.

Forholdet mellom nabolandene Den dominikanske republikk og det langt fattigere Haiti er anstrengt. Mange her har foreldre eller besteforeldre fra Haiti, men har bodd i Den dominikanske republikk hele livet. De er likevel papirløse og statsløse, de får verken identifikasjonspapirer i Haiti eller i Dominikanske. Det betyr i praksis at de ikke får studere eller ha et formelt arbeidsforhold, de får ikke tilgang på offentlige helsetjenester, beskyttelse fra staten eller kan for eksempel ikke ha en bankkonto eller mobiltelefon i sitt eget navn.

Jørgen har undervist norske lærere som har tatt videreutdanning i spansk, og har også arrangert studietur til Den dominikanske republikk for dem. Lærerne har startet en innsamlingsaksjon til skolen i Palmarejo: https://www.facebook.com/groups/40330737693/?fref=ts
Denne uka var noen av de tidligere studentene tilbake for å følge utviklingen ved skolen, og Jørgen og jeg fikk være med.

I Palmarejo får alle barn fra 1-4. klasse gratis skolegang på denne skolen. Vi hjalp til å servere varm skolemat, noe de får tre ganger i uka. Som de fleste barn, syntes elevene det var veldig stas å bli tatt bilde av.
Vi møtte en gjeng glade barn med mørke fremtidsutsikter. For de mindre skoleflinke barna uten ressurssterke foreldre, slutter skolegangen etter 4. klasse. Håpet er at de alle fall har lært å lese, skrive og regne i løpet av de fire årene.

Noen ungdommer som tidligere har gått på småskolen i Palmarejo og som har fullført videregående, jobber frivillig på skolen i vente på identifikasjonspapirene. En organisasjon som heter MUDHA, (dominikansk-haitisk kvinnebevegelse), hjelper dem. Ungdommenes store drøm er å studere videre.

Palmarejo3

Palmarejo4Palmarejo6

Hanekamp er populært i Den dominikanske republikk. Denne mannen viser stolt frem hanen sin.

Hanekamp er populært i Den dominikanske republikk. Denne mannen viser stolt frem hanen sin.

Palmarejo5

Jørgen og Tata. Hun er ifølge henne selv 112 år, og selvfølgelig stedets eldste.

4 responses to “Skolebesøk i utkantstrøk

  1. Spennende å lese bloggen din, Ingjerd! Jeg husker så godt den bateyen. Gjorde et uutslettelig inntrykk. Håper jeg får anledning til å dra tilbake dit en dag… Lykke til videre med spansken, og fortsett å legge ut innlegg. Morsomt å følge med på dere! Hils Jørgen:-)
    Espen

  2. Både koselig og litt trist å se de nye bildene fra bateyen vi besøkte for noen år siden. Barna var fortryllende og glade, men med alvoret like under. Glemmer aldri opplevelsene vi fikk der! Skal tilbake en dag, jeg også! Takk for fin reportasje! Hils Jørgen fra Tordis og ha det fortsatt fint der borte!

  3. Palmarejo gjorde inntrykk, ja. Det virker på meg som om barna har det fint på skolen, men fremtidsutsiktene er dessverre ikke så lyse for alle. Jeg skal hilse til Jørgen!

  4. Tilbaketråkk: Vi omtales på verdensberømt bloggers hjemmeside | Palmarejoprosjektet·

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s