Grensen er nådd

Grensen2

I Aremark, grensekommunen hvor jeg vokste opp, går det en smal asfaltvei inn mot nabolandet. Det er skog på begge sider av veien, og ved grenseovergangen er det bare et lite rødt hus ved siden av et blått skilt med hvit skrift der det står SVERIGE. Det er ingenting som hindrer deg i å passere, og kun én eneste gang har jeg blitt stoppet av en toller der.

Den eneste likheten mellom grensen mellom Aremark og Nössemark i Sverige, og grensen mellom Jimani i Den dominikanske republikk og Malpasse i Haiti, er at man reiser fra et land til et annet. De to landene på øya Hispaniola er definitivt ikke hverandres «söta bror», så hvorfor skulle grensen være enkel og effektiv?

Jørgen har jobbet for at vi skal kunne passere grensen både lettvint og lovlig. Les om forsøket her: http://www.kosmikomiko.com/?p=1404#more-1404
Så vi var nokså optimistiske da vi nærmet oss grensen etter å ha reist gjennom et tørt og fjellrikt område på fine asfalterte veier. En stor salt innsjø stiger på uforklarlig vis i grenseområdet, og derfor er det bygget en ny vei som ligger høyere enn vannoverflaten. Den er selvfølgelig ikke asfaltert, så det støver av hvit sand og humper og skrangler når man kjører der.

Vi hadde med oss en dominikaner som skulle hjelpe oss ved grensen. Han viste vei gjennom de kaotiske markedsplassene der det selges mat og drikke, for å finne de provisoriske kontorene som er i enkle murhus og busser. Han bisto oss i kaoset av pass, dokumenter, og selvfølgelig utveksling av cash til både den ene og den andre.
En ung gutt med kule sneakers, solbriller og caps gikk av gårde med passene våre. Jeg mistet han ut av syne. I mens ventet vi og ventet vi og ventet vi. Jeg lurer nå på om det finnes en annen Ingjerd Sørlie Yri ute i verden et sted med en kopi av mitt pass…

To og en halv time senere. Tusen norske kroner fattigere. Bestikkelser og bestikkelser. Og se: Dørene til Haiti åpnet seg.

2 responses to “Grensen er nådd

  1. Må si dere opplever litt av hvert, artig å følge dere. Håper det ikke dukker opp en Ingjerd S Y til ::))) klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s