Bailando = dansing

Alice fra Sverige (f.h.), lærer Mary Jane fra Den Dominkanske repulikk, Josefina fra Sverige og Sara fra England danser i et av klasserommene våre.

Alice fra Sverige (f.v.), lærer Mary Jane fra Den Dominkanske repulikk, Josefina fra Sverige og Sara fra England danser i et av klasserommene våre.

På utestedene er dansegulvene ofte fulle, kanskje fordi dominikanerne lærer å danse allerede som barn i familieselskaper og i andre store og små fester. Dansing er med andre ord stort i Den dominikanske republikk, som mange andre steder i Latin-Amerika.
Dansing er definitivt ikke bare en damegreie, selv om vi bare var jenter på dansetimen. På spanskkolen min fikk to svenske jenter, ei fra England og jeg en kort innføring i forskjellige stilarter. Læreren mente vi i nord danser for mye med armene og for lite med hofter og bein. Vi er vel kanskje også litt stivere i bevegelsene enn mange her…

Selv om det er lett å komme i godt humør av latinomusikken, kan man også av og til bli veldig lei. Den høres fra biler, colmadoer (små barer/butikker), fra spisesteder og boliger. Dominikanerne er heller ikke redde for å spille musikk på full guffe. Å synge høyt (og gjerne falskt) i gata, i en butikk, på en arbeidsplass er heller ikke uvanlig. Det er befriende og litt artig, synes jeg.

Det er særlig tre musikk-/dansearter dominikanerne hører mye på:

1. Bachata. Rolig musikk med en fast rytmesekvens. Ganske lett (og litt kjedelig) å danse. Mye «amor» og «corazon» (hjerte). Den store bachatastjernen her i landet er Romeo Santos. Sjekk ut dette:

2. Merengue. Denne dansen er fra Den dominikanske republikk. Her går det ofte litt raskere, og pardansen er litt mer spennende. Mannen svinger dama mer rundt, omtrent som i swing. Merengue høres for eksempel slik ut:

3. Reggeaton: Dunk, dunk, dunk. Her går det enda fortere. Denne musikkstilen kan lett lånes av norske rånere, mener jeg. Musikken hadde passet perfekt i en gammel volvo med wunderbaum på vei til Strømstad skjærtorsdag. Musikkarten oppsto i Puerto Rico, og et band jeg liker veldig godt er Calle 13, som blant annet spiller reggeaton. Denne låta er nok litt softere enn reggaton vanligvis er:

One response to “Bailando = dansing

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s