Sommerfuglsøstrene

Tre søstre

Sommerfuglsøstrene – et symbol mot kvinnevold

I påska var vi noen dager i innlandet i Den dominikanske republikk. På det lille hotellet vi overnattet på hang det bilder av alt fra kjente internasjonale artister som Beatles og Madonna, til Che Guevara, dominikanske politikere og et bilde av disse tre damene.

Dette er søstrene Mirabel. De vokste opp i en velstående familie i landlige omgivelser i Salcedo, som ligger nærheten av stedet vi besøkte i påska.
Da Rafael Truilljo kom til makten i 1930, mistet familien Mirabel nesten hele formuen sin. En av søstrene, Minerva, mente Truilljo ville lede landet ut i kaos, og i 1938 ble hun med i en opposisjonsgruppe mot makthaveren.
Truilljo ville bygge opp Den dominikanske republikk som et katolsk og europeiskorientert land. Han var en brutal diktator som torturerte og drepte politiske motstandere og sto bak en massakre mot innvandrere fra nabolandet Haiti. Han holdt det lille landet i et jerngrep og var både elsket og hatet, men først og fremst var han fryktet.

Det var fire søstre i Mirabel-familien, tre av dem jobbet aktivt i kampen mot diktatoren. De kalte seg Las Mariposas – Sommerfuglene. De ble både torturert, voldtatt og fengslet – men ga aldri opp kampen mot diktaturet.
I 1960 ble Minerva og Maria Teresa dømt til tre års fengsel, men slapp ut igjen etter kort tid – mens ektemennene deres fortsatt ble holdt fengslet. Å sette søstrene fri var en del av Trullijos plan for å bli kvitt dem.
25. november dro de tre aktivistsøstrene fra oppholdsstedet deres i Puerto Plata mot hjembyen Salcedo. Like etter at de hadde startet reisen, ble de stoppet av bevæpnede menn og ført tilbake til et hus. Der ble søstrene og sjåføren henrettet. Deretter ble likene båret tilbake i bilen og ble kjørt ut på veien – på den måtene skulle det se ut som de døde i en bilulykke.
Faren til en kamerat av oss husker fortsatt den dagen da de hørte på radioen at Mirabal-søstrene hadde omkommet i en ulykke, og hvordan ingen trodde et sekund på den ofisielle versjonen.

Truilljo håpet at Mirabel-søstrenes død skulle gi ham ett problem mindre, men det førte i stedet med seg andre ringvirkninger. Det dominikanske folket støttet seg i større og større grad til Sommerfuglsøstrenes idealer, og dette var med på å bidra til at diktatoren ble drept 30. mai 1961.

Til ære for de modige Mirabel-søstrene markeres 25. november hvert år, datoen da de ble drept, som internasjonal dag mot vold mot kvinner. Markeringen startet i Latin-Amerika, men har spredd seg til flere steder i verden – også til Norge.

På Malecon, veien langs havet i hovedstaden Santo Domingo, står denne obelisken til minne om søstrene som ofret livet i kampen mot en brutal diktator.

Tre søstre 2

3 responses to “Sommerfuglsøstrene

  1. Sikker på at du ikke vil bytte bort dette med en sommerjobb på desken min?

    Roar

  2. Fint å få høre om disse utrolige damene. Regner med at du har snakket med Pedro d.e. Interessant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s